Wandelen belangrijk voor je gezondheid?

Wandelen is gezond voor iedereen en in het bijzonder voor senioren. Als u een wandeling met een oudere kunt maken, is dat dus in het voordeel van beide. Natuurlijk is wandelen gezond voor ouderen, omdat het de bewegingsmechanisme van het lichaam in stand houdt. Hierdoor blijven spieren en pezen meer soepel en loopt de oudere minder risico op ernstige blessures bij een eventuele val. Maar ouderen krijgen vaak ook onvoldoende vitamine D binnen. Zonlicht is een natuurlijk bron van vitamine D en een wandeling verhoogt de hoeveelheid noodzakelijke vitamine D dus ongemerkt.

Verrassend effect op het geheugen

Een verrassend effect werd ook ontdekt tijdens een recent onderzoek. Twee maal per week een uur wandelen verbetert duidelijk de geheugencapaciteit. Bewegen in de vorm van wandelen vormt vermoedelijk meer synapsen. Verder is een duidelijke afremming van beta amyloïden geconstateerd. Deze laatste worden in verband gebracht met het ontstaan van Alzheimer.

Vijf tips bij wandelen voor en met senioren

Wandelen voor senioren is bevorderlijk voor de gezondheid. Maar het is altijd van belang om te zorgen dat de wandeling ook comfortabel kan plaatsvinden. Denk dus aan de volgende tips

1. Let op het weer

Hierbij gaat het er zeker niet alleen om in hoeverre er regen valt te verwachten. Is het hoogzomer en zal het naar verwachting een prachtige maar warme dag worden? Overweeg dan eerst of u wel deze dag moet kiezen voor uw wandeling. Draag bij het wandelen altijd de juiste kleding. Strakke kleding zorgt ervoor dat het lichaam er twee keer zo lang overdoet om zweet en dus overtollige warmte af te voeren. Bovendien heeft iedere verstandige wandelaar iets te drinken bij zich.

2. Draag het juiste schoeisel

Als u zeer veel wandelt, is het verstandig om een paar stevige wandelschoenen aan te schaffen. Wandelt u maar sporadisch dan kunt u het beste kiezen voor een paar schoenen die u normaal ook draagt en die comfortabel zitten.

Kies in alle gevallen voor schoeisel met een goede pasvorm. Speciale wandel- of sportsokken zijn geen overbodige luxe voor extra comfort.

3. Wacht niet te lang met verkoeling zoeken

Als u wandelt voor uw plezier, moet het ook prettig aan blijven voelen. Een wandeling zet uw spieren in beweging en natuurlijk worden die warm en gaat u transpireren. Zoek dan gewoon regelmatig verkoeling. Neem even pauze in de schaduw. Zoek even een koel plekje langs het water of op een terrasje. Ook een koele handdoek in de nek kan helpen voor een geleidelijke afkoeling. Uw gezicht wat deppen met water is prettig als u voldoende water heeft meegenomen.

4. Voorkom verbranding door de zon

Ook als u een uurtje gaat wandelen is verbranding tijdens de warme dagen altijd een risico. Diezelfde zon is ook goed voor u, maar verbranding is onaangenaam en brengt risico’s met zich mee. Dit kunt u beter voorkomen. Smeer u dus op zonnige dagen goed in voordat u op stap gaat. Neem voor de zekerheid ook altijd zonnebrand mee in uw rugzak. Denk ook eens aan een pet of iets dergelijks om uw gezicht extra te beschermen.

5. Plan uw route zorgvuldig

Zeker als u wandelingen gaat maken in gebieden die u niet kent, is een goede voorbereiding verstandig. Gebruikt u uw smartphone voor navigatie? Zorg dan dat die volledig is opgeladen. Een powerbank is ook optie om te kunnen opladen wanneer u dat wilt. Werkt u liever met een echte kaart, kies dan voor eentje die recent en duidelijk is.

Bron: www.ouderenwegwijs.nl