Vitamines uit groente

De meeste vitamines worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. Het is dan ook belangrijk om door middel van variërend eten de benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wanneer je met de seizoenen eet en afwisselt in de kleur van groenten, krijg je over het algemeen voldoende vitamines binnen.

Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente 250 gram per dag. Door groenten te eten krijg je verschillende vitamines binnen. In groenten zit namelijk onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.

Om je een handje te helpen met de dagelijkse inname van je groentes hebben we een heerlijke herfst lasagne met pompoen uitgekozen als recepten tip!

Ingrediënten:

400 gr pompoen blokjes
400 gr verse spinazie (of uit diepvries; ontdooid en uitgelekt)
olijfolie
snuf peper en zout
1 bakje ricotta a 250 gr
1 ei
handje geraspte kaas
1 theelepel salie
1 teen knoflook
2 tomaten
9 lasagnevellen

Bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en voeg een scheut olijfolie, salie, peper en zout toe. Pers ook het teentje knoflook erbij en schep deze om. Zet deze 30 min in de oven.

Breng een pan water aan de kook en voeg de verse spinazie hier 1 a 2 minuutjes aan toe tot hij begint te slinken. Giet de spinazie af in een vergiet en druk met een lepel zo veel mogelijk vocht er uit.

Klop de ricotta los met het ei en een snuf peper en zout. Snijd ondertussen ook de tomaten in plakjes.

Pureer de pompoen fijn in een keukenmachine (of prak met een vork fijn). Voeg eventueel een scheutje olie toe om het mengsel smeuïger te maken.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Begin met een laagje met de helft van het ricotta mengsel en verdeel daar de helft van de spinazie op. Dek af met lasagnevellen. Verdeel daarop de helft van het pompoenmengsel en schijfjes tomaat en dek weer af met lasagnevellen. Herhaal deze lagen nog een keer. Bestrooi de bovenzijde met wat kaas en zet 30 min op 200 graden in de oven.

Voor een variant met vlees kun je wat spekjes of gehakt toevoegen.

Bron: Voedingscentrum, Senioren.nl, Gezondheidsnet.nl en Leukerecepten.nl