Redenen om vaker de fiets te pakken

Baal je voor de zóveelste keer van de file of heb je alwéér de bus gemist? Dat kan anders: pak gewoon wat vaker de fiets. Daar zitten namelijk heel veel fijne voordelen aan.

1. Het is gezond
Je verbrandt er niet alleen calorieën mee (ruim 200 kcal per halfuur fietsen op een gemiddeld tempo), het is ook nog eens goed voor je hart. Door te fietsen verbeter je de doorstroming van je bloed en daarmee worden afvalstoffen sneller en makkelijker afgevoerd. Ook krijg je er energie van: je energielevel schiet met wel 20% omhoog tijdens het fietsen. En omdat je niet meer in de file staat heb je ook nog eens minder stress. De perfecte start van de dag dus.

2. Fietsen maakt gelukkig
Naast fit, word je er ook nog eens gelukkig van. Onderzoekers van de Clemson University in de VS deden onderzoek naar het geluksgevoel onder fietsers. Conclusie: fietsers zijn gelukkiger dan weggebruikers van andere vervoersmiddelen. Dat komt omdat fietsers enthousiaster zijn over hun vervoersmiddel en fietsen – terecht – als een gezonde, sportieve oefening zien die niet alleen een goede conditie oplevert, maar ook een betere weerstand tegen ziektes.

3. Goed voor het milieu
Als fietser stoot je geen schadelijke stoffen uit, dus ben je een stuk milieubewuster bezig dan wanneer je de auto, motor, scooter of het openbaar vervoer pakt.

4. Én voor de portemonnee
Want om te fietsen hoef je slechts één keer een goede investering te doen en daarna trap je gratis het hele land door. Ook wat betreft onderhoud ben je aan een fiets meestal een stuk minder geld kwijt dan aan een ander vervoersmiddel.

5. Genieten van de natuur
Het ochtendzonnetje op je gezicht, de frisse wind door je haren of ’s winters de verse sneeuw onder je banden: op de fiets beleef je de seizoenen pas écht. En als je een mooie route door een natuurgebied kiest spot je met een beetje geluk ook nog eens dieren die je met de auto of het openbaar vervoer niet tegenkomt.

6. Het is gezellig
Een dagje op pad met vriendinnen, je partner of een georganiseerde fietstocht: het is allemaal even gezellig. Stippel een leuke route uit, neem wat lekkers mee voor onderweg en maak een pitstop bij een leuk lunchtentje.

7. Ontdek gemakkelijk de omgeving
Met de fiets kom je op heel andere plekken dan wanneer je met de auto op pad gaat. Je ervaart de omgeving op een heel andere manier én bent een stuk flexibeler. Leg je graag wat langere afstanden af? Dan is een e-bike ideaal.

 

Bron: Libelle