Plezierig oud worden, wat is daarvoor nodig?

 

De ouderenzorg in Nederland behoort tot de beste in de wereld. Ouderen kennen niet of nauwelijks armoede in ons land. De gezondheidszorg is voor een ieder toegankelijk en van hoge kwaliteit. Nederland is dus beslist geen slechte plek om oud te worden. Maar plezierig oud worden gaat verder dan dat. De realiteit is ook dat ouder worden mensen soms voor problemen stelt die men eerder niet had verwacht. Ook is er een hoeveelheid geluk nodig om zonder te veel medische problemen ouder te worden. Er zijn echter eveneens een aantal zaken bij het ouder worden die u zelf in de hand heeft. Onderstaand volgen 7 tips voor plezierig oud worden:

Blijf doelen in uw leven stellen

Met het toenemen der jaren verdwijnen een aantal verplichtingen, bijvoorbeeld het werk of de zorg voor het gezin. Maar als u zich geen doelen in het leven gaat of blijft stellen gaat het ook zinloos toeschijnen. Ga op zoek naar doelen, waardoor u uw energie daarop kunt richten en iedere ochtend bij het wakker worden ook iets hebt waaraan u plezier ontleent.

Doelen stellen kan op ieder niveau, denk bijvoorbeeld aan:

– meer tijd doorbrengen met vrienden en familie
– vrijwilligerswerk doen
– vaker lezen
– een muziekinstrument leren bespelen
– met een nieuwe hobby starten

Als een doel achteraf tegenvalt of onbereikbaar lijkt, kies dan gewoon iets anders. U bepaalt de doelen en het mogen geen verplichtingen worden.

Zorgen voor een mens of een huisdier

Voor iemand zorgen heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Oudere mannen die voor hun partner zorgen worden in het algemeen 2 jaar ouder dan zij die dat niet hoeven. Een van de redenen dat vrouwen ouder worden dan mannen is dat deze vaak meer tijd stoppen in het zorgen voor anderen. Dat kan zijn voor kleinkinderen, maar ook bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk. Zorgen voor mensen geeft structuur aan het leven. Ook is een positief effect op het immuunsysteem aangetoond. Het zorgen voor een huisdier heeft vergelijkbare positieve effecten. Hierbij geldt bovendien dat deze effecten worden versterkt als het dier moet worden verzorgd omdat het problemen heeft met de gezondheid. Mensen met een huisdier hebben in het algemeen een lagere hartslag en een gezondere bloeddruk.

Laat vriendschappen en contacten niet verwateren

Sociale contacten zijn enorm belangrijk in ons leven. We hebben de mening en het commentaar van anderen nodig. We willen vaak advies van iemand die we vertrouwen over zaken waarmee we zitten. We willen ook graag positieve zaken delen. De aanwezigheid van anderen zorgt ervoor dat de aandacht minder op uzelf wordt gericht. Het is bewezen dat te langdurige gerichtheid op uzelf op termijn tot klachten gaat leiden. De focus verleggen naar de buitenwereld door meer contact te hebben met een goede vriend of vriendin kan dan alle verschil maken.

Heeft u moeite met het maken van contacten? Praat daar dan eens over met een deskundige. Probeer ook eens contacten uit het verleden weer aan te halen. U zult soms verbaasd staan hoezeer de ander u gemist heeft. U kunt ook kiezen voor betaald gezelschap.

Humor is ideaal, boosheid zinloos

‘Lachen is gezond.’ Dat is niet alleen een uitdrukking maar een medisch feit. Humor heeft een positieve invloed op diverse lichaamsprocessen. Ook beperkt het de aanmaak van het stresshormoon: cortisol.

Voor boosheid geldt in principe het omgekeerde. De volkswijsheid dat het uiten van de boosheid positief is, berust niet op medische feiten. Boosheid zet het lichaam in een stressvolle stand en dat is ongezond. Vergeven is niet altijd eenvoudig, maar voorkomt wel wrok. Als u heeft kunnen vergeven, is er geen reden meer voor boosheid en ook dat zorgt voor opluchting.

Zorg voor voldoende beweging

Plezierig oud worden, betekent ook dat u zoveel mogelijk de dingen kunt blijven doen die u gewend was. Als u voldoende beweegt, betekent dat meestal dat u langer actief kunt blijven op ieder gebied. Overdrijf niet, maar probeer minimaal 5 keer per week aan beweging te doen op het niveau van wandelen of fietsen.

Plezierig oud worden door voldoende slaap

Meer dan 20% van de ouderen kampt met slaapklachten. Op hogere leeftijd verandert het slaappatroon ook. U slaapt lichter en het lijkt daardoor alsof u soms de hele nacht wakker ligt. Ook kan het zo zijn dat u gaat piekeren op dat soort momenten. Als u slaapproblemen kent, is het verstandig om tips op dit gebied te zoeken. U weet zelf wat het beste bij u past.

Geniet van de kleine dingen in het leven

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wanneer heeft u echt genoten van iets kleins, zoals een wandeling, mooie natuur, muziek of een goed gesprek met iemand? Genieten was vroeger een beetje taboe in ons calvinistische landje. Die tijden zijn veranderd. Genieten mag en is goed voor uw psychische en lichamelijke gezondheid!

Bron: ouderenwegwijs