Hackers, moet u daar bang voor zijn?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: ja. Het lijkt soms een ver-van-uw-bed-show. Hackers willen toch alleen maar gegevens en geld stelen van rijke mensen? Nee, het kan u ook gewoon gebeuren. Het stelen van wachtwoorden en identiteitsgegevens gebeurt op ieder niveau. Men schat dat momenteel van een groot aantal Nederlanders al wachtwoorden en andere zaken bekend zijn bij criminele organisaties.

Hoe werkt hacken eigenlijk?
Een hacker verkrijgt eerst toegang tot uw computer. Dat gebeurt meestal door een virus op uw computer te plaatsen. Met dit virusbestandje neemt de hacker uw computer over. Alle wachtwoorden en andere bestanden kan hij of zij dan redelijk eenvoudig achterhalen. Een dergelijk virusbestand kan opgenomen zijn in een e-mail of op een internetsite. Vaak merkt u niet eens dat uw computer is besmet totdat de hacker toeslaat.

Tips om het hackers minder eenvoudig te maken

1. Bescherm uw computer
Een goede virusscanner is een noodzaak op iedere computer. Er zijn vele goede virusscanners in omloop, zowel tegen betaling als gratis. Wees zorgvuldig als u een gratis scanner kiest en zoek eerst naar recensies. Sommige gratis virusscanners zijn juist een valstrik om u een virus te bezorgen.Hacken

2. Bezoek alleen veilige websites
Het surfen over het net kan leuk zijn, ook voor senioren. Maar het web is ook gevaarlijk. Ga niet naar sites die u niet kent of die u niet vertrouwt. Klikken op onbekende links is beslist uit den boze. Een goede virusscanner zal u ook waarschuwen indien u op sites terechtkomt die risicovol zijn. Maak gebruik van die informatie.

3. Let op met e-mailverkeer
De meest virussen en andere digitale bestanden met kwade bedoelingen worden verspreid per e-mail. Krijgt u een e-mail met een link die u niet bekend voorkomt? Neem dan geen risico en klik niet op de link. Criminelen zijn veel professioneler geworden en ook e-mails met foute bedoelingen zijn niet meer eenvoudig te herkennen aan spellingsfouten of andere zaken.

4. Gebruik indien mogelijk tweetraps wachtwoorden
Als uw computer is geïnfecteerd met een virus is het voor een hacker vaak niet mogelijk om een tweetraps beveiliging te kraken. Hierbij moet u eerst een wachtwoord ingeven. Vervolgens is een tweede code nodig, bijvoorbeeld via een sms of een ander medium. Indien mogelijk maakt u gebruik van dit systeem voor financiële en vertrouwelijke contacten.

5. Kies voor verschillende wachtwoorden en wijzig die regelmatig
Het is vaak lastig om een groot aantal verschillende wachtwoorden te moeten gebruiken. Maar als u voor allerlei zaken een standaard wachtwoord gebruikt, is het risico veel groter dat dit wachtwoord wordt gekraakt. Bijna dagelijks weten hackers ook bij grote bedrijven tijdelijk binnen te dringen. Uw gegevens zijn daar ook niet altijd veilig.

6. Gebruik zo mogelijk meerdere e-mailadressen
Bij vrijwel ieder contact op het internet wordt uw e-mailadres gevraagd. Als u iets koopt in een webwinkel wordt uw bestelling bevestigd, etc. Dat is natuurlijk vaak erg praktisch, maar het houdt ook risico’s in. Als u een provider heeft, die u extra e-mailadressen aanbiedt, gebruik die dan ook. Er zijn eveneens mogelijkheden voor gratis diensten.

Het zal nooit helemaal mogelijk zijn om een hack te vermijden. Met de voorgaande tips maakt u het de hackers echter in ieder geval moeilijker.

 

Bron: Ouderenwegwijs