Frisse neus halen in het bos? Pas op dat je hond déze dingen niet eet!

Het bos is prachtig deze tijd van het jaar. Langzaam dwarrelen de goud-gele en rode blaadjes van de bomen naar beneden. Helemaal nu de zon nog zo veel schijnt, is het extra mooi. Hoe adembenemend het ook is, pas goed op dat je hond geen eikels of kastanjes eet.

Gevaarlijk

In de herfst wordt de grond bedolven onder de eikels en kastanjes. Onze trouwe viervoeters zijn er dol op om hier even mee te spelen. Hoe onschuldig dit ook lijkt, niets blijkt minder waar te zijn.

Lichamelijke klachten

Wanneer honden kastanjes of eikels eten, kan dit voor lichamelijke klachten zorgen in het maag-darmkanaal. Verschijnselen hiervan zijn dat ze gaan braken, diarree krijgen, veel plassen en weinig eetlust hebben. Deze klachten ontstaan meestal binnen één tot zes uur na het eten, maar –let op – ze kunnen ook pas twee dagen later optreden. In deze ‘herfstvruchten’ zit het stofje tanninezuur, wat op de lange termijn voor nierschade kan zorgen.

Levensbedreigende situatie

De klachten kunnen ontstaan doordat de kastanje of eikel vast blijft zitten in het maag-darmkanaal, waardoor je hond kan gaan braken en last krijgt van diarree. Wanneer er niet meteen wordt ingegrepen, kan het een levensbedreigende situatie vormen voor je hond. Dus: herken je deze klachten bij je hond na een wandeling in het bos, neem dan direct contact op met de dierenarts.

Bron: margriet.nl