Financiële voordeeltjes

Wat weet u van de financiële regelingen voor ouderen anno nu? De kabinetten die ons land de afgelopen jaren heeft geteld, lijken vooral belangstelling te hebben voor werkenden en het bedrijfsleven. Ook de plannen van het huidige kabinet Rutte zijn weer vooral bedoeld om deze groepen te laten profiteren van het huidig gunstige economisch klimaat. De ouderen hebben weinig extraatjes gekregen als het om belastingenvoordelen of subsidies gaat. Zijn er dan helemaal geen financiële regelingen voor ouderen meer? We zetten er een vijftal voor u op een rij.

Ouderenkorting

De heffingskorting voor de belastingen is bedoeld om ouderen met een relatief laag inkomen een extra netto voordeel te geven. Als u een aangifte inkomstenbelasting moet indienen, wordt een eventuele ouderenkorting automatisch verrekend. Krijgt u geen aangifte en heeft u meer inkomen dan alleen een AOW-uitkering? De ouderentoeslag is een aantrekkelijke regeling maar soms moet er wel zaken voor regelen.

Openbaar vervoer

Hoewel voordeeluren- en dalurenkaarten niet specifiek voor senioren zijn bedoeld, kunt u wel profiteren van de forse kortingen als u niet in de spits hoeft te reizen. Juist voor ouderen is het op die manier mogelijk om voordelig gebruik te maken van het openbaar vervoer. En juist gedurende de tijden buiten de spits is het vaak meer comfortabel reizen en zijn er minder vertragingen.

Seniorenkorting bij diverse instellingen

Het is niet altijd heel duidelijk aangegeven, maar vele instellingen geven nog steeds fikse kortingen voor 65-plussers. Denk hierbij aan musea, zwembaden, bibliotheken en theaters. Ga eens langs bij bijvoorbeeld de gemeente of de VVV om te informeren welke kortingsmogelijkheden bij u in de buurt zijn. Laat die mogelijkheden niet liggen, er wordt niet altijd op gewezen als u gebruik maakt van de voorziening.

Zorgverzekeraars en energieleveranciers

Het zijn vooral de ouderen die minder geneigd zijn om over te stappen van zorgverzekeraar of energieleverancier. Vaak is men tevreden over de geleverde diensten en vindt men het niet prettig om dan ergens anders te gaan zoeken. Dat levert in veel gevallen veel te hoge maandlasten op. Ga op zoek naar aanbiedingen van vertrouwde partijen en kijk wat u op deze manier kan besparen. Laat u gerust bijstaan door een familielid of een vrijwilliger die de weg op het internet beter kent dan dat voor u het geval is.

Financiële regelingen voor ouderen om zelfstandig te blijven wonen

Voor ouderen die in een zorginstelling verblijven wordt het vaak tot in de puntjes uitgezocht. Maar voor senioren die zelfstandig blijven wonen zijn er bij iedere gemeente wel financiële regelingen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Vaak is er op het gemeentehuis ook nog een ambtenaar speciaal belast op dit terrein te adviseren. Maak dan ook gebruik van deze regelingen. Voelt u zich bezwaard om alleen te gaan, neem dan ook in dit geval een familielid of vrijwilliger mee die van de hoed en de rand weet. Op die manier leert u de faciliteiten in uw gemeente ook kennen.

Bron: ouderenwegwijs.nl